Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

HOLLY

"Ένα αξιοπρόσεχτο επίτευγμα, μια ταινία γεματη θάρος και συγκίνηση..."
The Holywood Reporter
"Θαυμάσια Ταινία"
Variety
"Συγκλονιστικές Ερμηνείες"
NY Times
"Oι ερμηνείες των ηθοποιών, σε στοιχειώνουν..."
NY Magazine

Σκηνοθεσία: Guy Moshe
Σενάριο: Guy Jacobson, Guy Moche
Παραγωγοί: Adi Erzoni, Guy Jacobson, Nana Levin
Δ.Φωτογραφίας: Yaron Orbach
Μοντάζ: Isabela Monteiro de Castro
Ήχος: Joe Milner
Μουσική: Ton-That Tiet
Πρωταγωνιστούν: Ron Livingston, Thuy Nguyen, Virginie Ledoyen, Udo Kier, Chris Penn
Διάρκεια: 114΄, Έγχρωμο
Εταιρίες παραγωγής-διανομής: Priority Films/ Max Entertainment/ Vox Entertainment/

Ανάμεσα σε χιλιάδες, θα προσπαθήσει να σώσει τουλάχιστον μιά ψυχή....

Ο Πάτρικ (Ron Livingston) είναι ένας τυχοδιώκτης. Ζει εδώ και μερικά χρόνια στη Καμπότζη, κάνοντας τον dealer για κλεμμένα έργα τέχνης, κοσμήματα και αντικείμενα αξίας. Πολύ κοντά στο να χαρακτηριστεί μηδενιστής, ο Πάτρικ έχει βολευτεί με τις υλικές ανέσεις, που του παρέχει ο κόσμος της παρανομίας. Μέχρι που συναντά τη Χόλι (Thuy Nguyen), μια ανήλικη πόρνη 12 χρόνων μόλις. Το κορίτσι δουλεύει στο κακόφημο «K 11 Red Light Village». Η οικογένεια της που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχιας, τη πούλησε σε λαθρέμπορους και μόλις πέρασε τα σύνορα, υποχρεώθηκε να εκδίδεται. Η παρθενία της την καθιστά αυτόματα μια κερδοφόρα επιχείρηση. Ένα σπάνιο κόσμημα σ’ένα μιαρό περιβάλλον. Ο Πάτρικ με το που τη γνωρίζει, κάτι ξεχασμένο ξυπνά μέσα του. Ξεκινά μια φρενήρη έρευνα για να βρει τα ίχνη της. Οργώνει τη χώρα, ψάχνει σε κάθε καταγώγιο που ξέρει, θέλοντας να τη σώσει.
Σκληρό και ποιητικό ταυτόχρονα, το φιλμ αποτελεί μέρος του «K11 Project». Αυτό είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα παραγωγής ταινιών, που σκοπό έχει να αφυπνίσει συνειδήσεις γύρω από την επιδημία της σωματεμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Οι παραγωγοί και ο σκηνοθέτης της ταινίας ξεπέρασαν πολλές δυσκολίες, για να καταφέρουν να κάνουν τα γυρίσματα σε φυσικούς χώρους, στην ενδοχώρα της Καμπότζης. Παράλληλα ενεργοποίησαν επαφές μέσω γόνιμου διαλόγου, με τοπικούς πληθυσμούς, για να βρουν από κοινού τους τρόπους αντιμετώπισης, της ραγδαίας εξάπλωσης της παιδεραστίας.

Η ΑΠΟΨΗ
Το 2002, ο Guy Jacobson δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη, ταξίδεψε για επαγγελματικούς λόγους στην Πνομ Πενχ (πρωτεύουσα της Καμπότζης). Κάποια στιγμή έπεσε πάνω σε μια ομάδα από 5άχρονα και επτάχρονα κοριτσάκια, που τον παρακαλούσαν να τους δώσει χρήματα και αυτές ως αντάλλαγμα θα του προσέφεραν τις ερωτικές υπηρεσίες τους. Μετά από αυτή τη παράξενη συνάντηση, υποσχέθηκε στον εαυτό του να ταχθεί υπέρ μιας παγκόσμιας καμπάνιας ενημέρωσης και αφύπνισης, γι αυτό το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα. Το «Κ11 RedLight Children Campaign», είναι απόρροια αυτής της απόφασης.
Το προτζεκτ «Κ11» περιλαμβάνει 3 ταινίες, που είναι οι εξής: «Holly», «The Virgin Harvest», «The K11 Journey». Τα δυο τελευταία είναι ντοκιμαντέρ που φέρνουν στο φως ιστορίες από βίαιες απαγωγές, παιδική πορνεία και σωματεμπορία. Παράλληλα η «RedLight Children Campaign» είναι μια οργάνωση που έχει βάσεις σε όλο τον κόσμο και προωθεί δράσεις, με στόχο τη μείωση της εκμετάλλευσης των παιδιών που εκδίδονται στους δρόμους. Η οργάνωση προσπαθεί να προστατέψει τα παιδιά και βοηθά κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις ανάλογες νομοθετικές διατάξεις. Η «RedLight Children Campaign», έχει καταφέρει να ευαισθητοποιήσει πολλούς φορείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις ανά τον κόσμο.
Το φιλμ «Holly» στηρίζει τη προσπάθεια μας για τον περιορισμό της παιδικής πορνείας και του λαθρεμπορίου ανηλίκων.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Το «Holly» γυρίστηκε αποκλειστικά σε φυσικούς χώρους στη Καμπότζη. Οι περισσότερες σκηνές έλαβαν χώρα στη περιβόητη περιοχή Svay Pak (που είναι μαζεμένοι οι οίκοι ανοχής της Πνομ Πενχ.
Το κακόφημο Svay Pak, ήταν γνωστό στη τοπική αργκό ως «Κ11», επειδή απέχει 11 χιλιόμετρα ακριβώς από τη πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ. Ήταν ο τακτικός προορισμός πολλών παιδεραστών και σεξοτουριστών παγκοσμίως. Αλλοδαποί και ντόπιοι συρρέουν κατά εκατοντάδες για να συναντήσουν ανήλικα παιδιά, που φτάνουν και την ηλικία των 5 χρόνων. Η τιμή αγοράς είναι φτηνότερη των 5 δολαρίων.
Η περιοχή λειτουργούσε full time μέχρι και το 2004. Μετά από μπαράζ διαπραγματεύσεων και υπό τη πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης, έκλεισε. Τα κορίτσια απλά μεταφέρθηκαν σε άλλη περιοχή.
Οι ηθοποιοί και το τεχνικό συνεργείο δούλευαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρόλ’αυτά κατάφεραν να «πιάσουν» στο φακό τρομακτικές εικόνες, από αυτή τη «κρεαταγορά» (η περιοχή σήμερα έχει περάσει στα χέρια της βιετναμέζικης μαφίας). Επίσης στο φιλμ «πρωταγωνιστεί» και η πόλη Μπαταμπάνγκ, όπου εκεί υπάρχουν οι περισσότεροι οίκοι ανοχής της χώρας.
Το στυλ της κινηματογράφησης δανείζεται αρκετά στοιχεία από το ντοκιμαντέρ. Το φιλμ προέρχεται από ρετάλια και η χειρικείνητη κάμερα δημιουργεί ταυτόχρονα ένα αίσθημα αμεσότητας και ποιητικού σχολίου. Οι περισσότεροι ηθοποιοί είναι ερασιτέχνες και οι τοπικές τους διάλεκτοι κρατήθηκαν ανέγγιχτοι. Η ταινία μιλά βιετναμέζικα, χμερ και αγγλικά.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ;

GUY MOSHE
Ένας νέος σκηνοθέτης και σεναριογράφος που αποτελεί μια από τις μεγάλες ελπίδες του αμερικάνικου σινεμά. Το «Holly» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους, ενώ τώρα δουλεύει πάνω σε ένα samurai action film με τίτλο «Bunraku».

GUY JACOBSON
Δικηγόρος στο επάγγελμα και σεναριογράφος από τρέλα, ο Guy Jacobson, είναι ο ιδρυτής της Priority Films. Τα τελευταία 20 χρόνια από τη θέση του παραγωγού, έχει ανακατευτεί σε εκατοντάδες τηλεοπτικά σήριαλ, έχει γράψει μυθιστορήματα και έχει αρθρογραφήσει σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά. Το «Holly» αποτελεί την έβδομη σεναριακή του προσπάθεια.

THUY NGUYEN- Holly
H Thuy γεννήθηκε στο Βιετνάμ και μετακόμισε στο Λος Άντζελες το 2003 και πήρε το ρόλο ύστερα από μακροσκελείς οντισιόν. Στο κινηματογράφο έχει εμφανιστεί μια φορά ακόμη στο παρελθόν, στη ταινία «Journey From the Fall» του Ham Tram. Σήμερα ζει και πηγαίνει σχολείο στο Όραντζ Κάουντι και συμμετέχει παράλληλα σε μια νέα ταινία, που λαμβάνει χώρα στο Βιετνάμ.

RON LIVINGSTON- Patrick
Ένας από τους εμπορικότερους «τηλεοπτικούς» ηθοποιούς στην Αμερική, που μεταφέρεται με ευκολία από τη κωμωδία στο δράμα. Στη μικρή οθόνη άρχισε να γίνεται γνωστός το 2001, όταν συμμετείχε στη σειρά του HBO: «Band of Brothers». Ενσάρκωνε το χαρακτήρα του Captain Nixon που δημιούργησε αίσθηση και μάλιστα προτάθηκε την ίδια χρονιά στις Χρυσές Σφαίρες, στη κατηγορία του Β΄αντρικού ρόλου. Στη συνέχεια έπαιξε στο βραβευμένο δραματικό σήριαλ: «The Practice», αλλά και στο « Sex and the City» που έκανε έναν εραστή της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ.
Από ταινίες έχει παίξει στο «Cooler», πλάι στον William Macy, στο περίφημο «Adaptation» του Spike Jonze, στο «Swingers» μαζί με τον Vince Vaughn, όπως και στο όψιμο καλτ χιτάκι: «Office Space» μαζί με τη Jennifer Aniston.

CHRIS PENN- Freddie
Έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με τη ταινία του Francis Ford Coppola «Rumble Fish» το 1983. Έχει λάβει μέρος σε πάνω από 50 φιλμ και τηλεοπτικές σειρές. Τη δεκαετία του ’80 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Kevin Bacon στο αλησμόνητο «Footloose» ενώ αισθητή ήταν η συμμετοχή του στο γουέστερν του Clint Eastwood, « Pale Rider». Για πρώτη φορά η οικογένεια Penn (ο Chris, o αδερφός του Sean και η μητέρα τους Eileen Ryan) ενώθηκε σε κινηματογραφικό πλατό, για χάρη της ταινίας «At Close Range», αλλά έπρεπε να φτάσουμε στο 1990 και στο « Reservoir Dogs» του Quentin Tarantino, για να αποκτήσει ο Chris Penn την αναγνώριση που του αξίζει. Από εκεί και πέρα συμμετείχε σε κλασσικές δραματικές ταινίες των 90’s, όπως: «True Romance», «The Funeral», «Short Cuts» «Rush Hour». Η ταινία «Holly», έμελλε να είναι και η τελευταία του, αφού λίγο μετά το τέλος των γυρισμάτων, ξεψύχησε στο σπίτι του στη Σάντα Μόνικα. Ήταν μόνο 42 χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: