Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

A VERY BRITISH GANGSTER

«Look After Those That Look After You

Fuck Off Those That Fuck Off You»

DOMINIC NOONAN

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Donal MacIntyre

Δ.Φωτογραφίας: Nick Manley, Mike Turnbull

Παραγωγοί: Donal MacIntyre, Lil Cranfield, Chris Shaw

Μοντάζ: Sally Hilton, Connan McStay, Des Murray

Ήχος: Russel Edwards, Andrew Hoare, Simon Jolly, Chris Walker

Πρωταγωνιστής: Dominic Noonan

Διάρκεια: 97΄/ Ιρλανδία-Μεγάλη Βρετανία, Ντοκιμαντέρ /

Παραγωγή-Διανομή: Belfast TV3, Dare Films, Anywhere Road Entertainment

ΣΥΝΟΨΗ

Ένα ντοκιμαντέρ που τολμά να εισχωρήσει στα άδυτα, της πλέον επικύνδυνης εγκληματικής οργάνωσης της Μεγάλης Βρετανίας. Της οικογένειας Noonan. Μια αιμοσταγής συμμορία εξομολογείται μπροστά στο φακό και αποκαλύπτει τις θηριωδίες της. Παράλληλα παρουσιάζεται εύγλωττα ο ρόλος των συμμοριών στις χαμηλώτερες κοινωνικές τάξεις, που φέρονται να αντικαθιστούν την δικαιοσύνη.

Το φιλμ ακολουθεί τον Dominic Noonan, στο τρίχρονο οδοιπορικό του από δικαστήριο σε δικαστήριο. Ο Dominic, ηγέτης της δυναστείας των Noonan, δεύτερης γενιάς ιρλανδών κτηνοτρόφων θεωρεί το έγκλημα, κάτι σαν κοινωνική εργασία με υψηλό φρόνημα. Σπάνια μια ταινία έχει τέτοια πρόσβαση σε έναν τέτοιο χώρο. Ο σκηνοθέτης μας δείχνει από κοντά έναν κόσμο που τρέφεται με απαγωγές, δολοφονίες και βασανισμούς. Πίσω όμως από το μάτσο προφίλ, αναδύεται μια κοινότητα όπου παλεύει καθημερινά με τη φτώχεια, τη βία και τα ναρκωτικά.

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

«Πάνω απ’όλα είναι ένα «gangster movie». Όλα τα στοιχεία που αποτελούν μια ταινία του είδους είναι εδώ: θάνατος, εκδίκηση, οικογένεια και αθωότητα. Υπάρχουν φόνοι, κηδείες, δίκες, αθωώσεις, μόνο που οι ηθοποιοί και οι καταστάσεις είναι αληθινές. Σενάριο υπήρχε. Γράφτηκε όταν γεννήθηκαν αυτοί οι τύποι, προμηνύοντας μια ζωή στο έγκλημα. Τα προβεβλημένα μέλη της οικογένειας Noonan, ήταν ενημερωμένοι με τη φιλμική γραμματική του Ταραντίνο και του Σκορτσέσε. Ζουν καθημερινά στη δική τους ταινία, αναμασώντας τους ήχους και τους διαλόγους των διάσημων φιλμ. Δεν μπορούν να κρύψουν όμως τα κακοβαλμένα κοστούμια και τη βαριά προφορά του Μάντσεστερ. Θέλω από το κοινό να ανακαλύψει αυτό το κόσμο όπως έκανα εγώ, ένα βήμα τη φορά. Θέλω ο θεατής να αγγίξει και να μυρίσει από κοντά αυτή την οικογένεια. Στα 3 χρόνια παρακολούθησης σοκαρίστηκα αρκετές φορές, αλλά και συγκινήθηκα από αυτά που διαδραματίζονταν μπροστά μου. Καλώ οποιονδήποτε να δει ζωές αυτών των ανθρώπων που είναι γεμάτες ζωντανά χρώματα, χρησιμοποιόντας έναν ασπρόμαυρο πρισματικό φακό».


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;

Ο Donal MacIntyre ένας από τους διασημότερους τηλεοπτικούς ρεπόρτερ της Μεγάλης Βρετανίας. Με σπάνιο θάρρος έχει βγάλει στο φως εξαιρετικά δύσκολες υποθέσεις, ριψοκινδυνεύοντας τη ζωή του πλείστες όσες φορές. Πέρα από τα βραβεία οι έρευνές του έχουν δημιουργήσει και έναν στρατό από εχθρούς που απειλούν τη ζωή του σε καθημερινή βάση. Πρώτοι και καλύτεροι οι Noonans. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουν προσπαθήσει να τον απαγάγουν, ενώ έχει δεχτεί επίθεση μετά πυροβολισμών, με αποτέλεσμα να μη μένει σε μόνιμη κατοικία. Έχει κάνει αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στη Βηρυτό, στη Βοσνία, στο Κονγκό, στο Μπέλφαστ, στη Μπούρμα και στο Ιρακ, δουλεύοντας για το BBC, το ITV και το Sky. Οι θεματικές με τις οποίες έχει ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά, περιλαμβάνουν: σκάνδαλα σε γηροκομεία με ακόλουθη κακοποίηση γερόντων, βιασμοί παιδιών με νοητική καθυστέρηση, παράνομο εμπόριο ζώων υπο εξαφάνιση, εμπόριο λευκής σάρκας και παράνομες συναλλαγές με όπλα από την Ανατολική Ευρώπη. Η πρώτη του δουλειά που αφορούσε το ξεσκέπασμα συμμορίων διακίνησης κοκαϊνης και ηρωϊνης, βραβεύτηκε με ειδική μνεία από την «Royal Television Society». Είναι διάσημος για τις μεταμφιέσεις του. Μπορεί να αλλάξει ρόλους μέσα σε μια ώρα. Με αυτό το τρόπο έχει εισχωρήσει αποτελεσματικά στο χώρο της μόδας, του χουλιγκανισμού των γηπέδων, του χρηματιστηρίου, αλλά και των νιγηριανών conmen. Έχει χρειαστεί να μείνει μέχρι και 18 μήνες με μυστική ταυτότητα. Πρόσφατα σκηνοθέτησε μια σειρά από διαφημήσεις που στυλιτεύουν την αντικαπνιστική πολιτική της χώρας του. Με εντολή της κυβέρνησης απαγορεύτηκαν.


ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ

«Μια καθαρόαιμη γκανγκστερική ταινία που συγκρίνεται και ανατριχιάζει περισσότερο απ’ότι ο Αλ Πατσίνο και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο μαζί, ή ο Μάικλ Κέην στο «Get Carter», ακόμη και ο Κάγκνεϊ θα χλώμιαζε».

περιοδικό SCREEN INTERNATIONAL

«Η ταινία «A Very British Gangster», είναι ένα επικύνδυνο φιλμ για ακόμη πιο επικύνδυνους ανθρώπους. Μπροστά μας ξεδιπλώνεται ο ακατέργαστος κόσμος των πληρωμένων δολοφόνων, των νάρκο-συμμοριών, αλλά και των αθώων που επιζούν για να πουν αυτή την ιστορία»

περιοδικό FILMMAKER


Δεν υπάρχουν σχόλια: