Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

BRAZIL

Βραβείο BAFTA Film Award 1986, Καλύτερης Ταινίας
Βραβείο της ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΒΟΣΤΟΝΗΣ
Βραβείο της ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Terry Gilliam
Σενάριο: Terry Gilliam, Tom Stoppard, Charles McKeown
Παραγωγή: Arnon Milchan, Patric Cassaveti
Δ. Φωτογραφίας: Roger Pratt
Μοντάζ: Julian Doyle
Μουσική: Michel Camen
Art Director: John Beard, Keith Pan
Πρωταγωνιστούν: Jonathan Pryce, Robert De Niro, Ian Holm, Bob Hoskins, Michael Palin, Kim Greist, Ian Richardson, Katherine Helmond
Διάρκεια: 132΄, Μεγ. Βρετανία-1984
Εταιρίες Παραγωγής, Διανομής: 20th Century Fox – Embassy International Pictures


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ
Η κάλτ ταινία, που διεύρυνε τη κινηματογραφική φαντασία και προφήτευε ένα εφιαλτικό μελλοντικό κόσμο, λέγοντας πολύ απλά : όλα έχουν να κάνουν με το μυαλό μας. Ο εφιάλτης της πραγματικότητας, μανιασμένοι βομβιστές, ο θρίαμβος της πλαστικής, μεταμεσονύκτιο shopping, ο έρωτας που έρχεται με άσπρα φτερά σαν τυφώνας. Κι ο τρόμος που ξορκίζεται καλύτερα με το γέλιο. Μια απίστευτη ταινία, λίγο κωμωδία, λίγο θρίλερ, λίγο επιστημονική φαντασία, αλλά όχι τόσο μακριά από την πραγματικότητα, το BRAZIL, απέκτησε την πιο φανατική ομάδα οπαδών στον χώρο του σινεμά, καθιερώντας τον Γκίλιαμ, σαν τον σκηνοθέτη με την πιο οργιώδη φαντασία και έμπνευση. Η παραγωγή της ταινίας, ήταν μια μεγάλη περιπέτεια, καθώς ο Γκίλιαμ και το στούντιο παραγωγής ήρθαν σε σύγκρουση μεταξύ τους, αφού οι παραγωγοί περίμενα ένα sci fi παραμύθι, με «ευτυχισμένο» τέλος. Η ταινία ήταν τόσο παράξενη γι αυτούς, που για ένα χρόνο προβληματιζόντουσαν τι να τι κάνουν. Ο Γκίλιαμ πήρε μια κόπια ανά χείρας κι άρχισε να κάνει δοκιμαστικές προβολές, σε Πανεπιστημιακές Λέσχες. Κάποιοι κριτικοί την είδαν και την ψήφισαν αμέσως σαν «καλύτερη ταινία της χρονιάς». Από πόλη σε πόλη άρχισε να έρχεται κάποιο βραβείο… Αυτό έκαμψε τους παραγωγούς, που δέχτηκαν να την κυκλοφορήσουν ως έχει σε μια κόπια γύρω στα 93 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαμάχης ο Γκίλιαμ, δημοσίευε μια σελίδα διαφήμιση κάθε μέρα, στο VARIETY, ρωτώντας το στούντιο, πότε θα κυκλοφορήσει η ταινία του…Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «1984 και μισό», σαν αναφορά στον Όργουελ και τον Φελλίνι.

ΣΥΝΟΨΗ
Ο Σάμ, είναι ένας καταπιεσμένος υπάλληλος σε μια μεγάλη πολυεθνική σε ένα μελλοντικό – αλλά και πολύ ρετρό – κόσμο. Ότι ονειρεύεται είναι να βγάλει φτερά και να πετάξει μακριά, από την γραφειοκρατία που τον καταπιέζει. Ξαφνικά γνωρίζει μια γυναίκα που στοιχειώνει τα όνειρα του και την ερωτεύεται, αλλά θα πρέπει να ζήσει σαν φυγάς, αφού οι αρχές που παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα, θα τον θεωρήσουν συνένοχο, μιας ομάδας βομβιστών, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον Νόμο και την Τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: