Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

THE PERFOMANCE

Σκηνοθεσία: Nicolas Roeg, Donald Cammel

Σενάριο: Donald Cammel

Παραγωγή: Sanford Lieberson

Δ. Φωτογραφίας: Nicolas Roeg

Μοντάζ: Antony Gibbs, Brian Smedley-Aston

Μουσική: Jack Nitzsche

Πρωταγωνιστούν: James Fox, Mick Jagger, Anita Pallenberg, Michele Breton, Johnny Shannon, Stanley Meadows, Anthony Valentine, John Bindon

Διάρκεια: 105΄, Αγγλία-1970

Παραγωγή-Διανομή: Goodtimes Enterprises, Warner Bros.



ΣΥΝΟΨΗ

Ο Chas είναι ένας «περφόρμερ». Ανήκει στην εκτελεστική ομάδα της συμμορίας του Harry Flowers και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Ο Chas παίρνει μέρος σε μια κτηνώδους βίας επίθεση, εξαγριώνοντας το αφεντικό. Ο Chas αφού επιπλήττεται για τον ανεξέλεγκτο ενθουσιασμό του, φεύγει από τη συμμορία. Το αφεντικό εξαγριώνεται ακόμη περισσότερο από την ανυπακοή αυτή και στέλνει μια ομάδα εκτελεστών, να τον συμμορφώσουν. Στη συμπλοκή που ακολουθεί ο Chas σκοτώνει έναν από αυτούς και αναγκάζεται να κρυφτεί από τους πρώην συναδέλφους του και την αστυνομία. Ο Chas βάφει τα μαλλιά του και βρίσκει το τέλειο καταφύγιο στο υπόγειο του σπιτιού ενός εκκεντρικού πρώην ροκ σταρ, που ακούει στο όνομα Turner. Ο τελευταίος ζει στο σπίτι σαν ερημίτης μαζί με τις δυο κοπελιές του, τη Pherber και τη Lucy. O γκάνγκστερ και ο ροκ σταρ στην αρχή μισούνται, αλλά στη πορεία ανακαλύπτουν τα κοινά χαρακτηριστικά τους.


ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

H αρχική ιδέα της ταινίας, ανήκει στον Donald Cammel και είχε το τίτλο «The Performers». Στόχος ήταν να δώσει το κλίμα της εστέτ αποσάθρωσης, των περίφημων swinging ‘60’s του Λονδίνου. Ο Donald Cammel από τη πρώτη στιγμή, είχε στο μυαλό του για πρωταγωνιστή, το κολλητό του Marlon Brando. Η αστυνομική ιστορία που εξυφαίνονταν από τα πρώτα στάδια του σεναρίου, έγινε στη πορεία μια σκοτεινή υπόθεση. Ο Cammel επηρεασμένος βαθιά από το έργο του Jorge Louis Borges, ξανάγραψε το σενάριο από την αρχή, για να του προσδώσει την ένταση ενός φιλμ που διαπραγματεύεται τη κρίση ταυτότητας. Με τη προσθήκη του frontman των Rolling Stones, Mick Jagger στο καστ, τα διοικητικά στελέχη της Warner που βρίσκονταν χρόνια σε εσωτερικό πόλεμο, πίστευαν ότι βρήκαν την απάντηση στο «A Hard Days Night» των Beatles. Αντ’αυτού ο Cammel και ο Roeg, παρέδωσαν ένα σκοτεινό, πειραματικό φιλμ, γεμάτο με απεικονίσεις βίας, ναρκωτικών και σεξ. Το στούντιο απογοητεύτηκε από το αποτέλεσμα. Λέγεται ότι η γυναίκα ενός μεγαλοστελέχους, έκανε εμετό στο χαλί κατά τη διάρκεια της προβολής. Μετά από αρκετά ευτράπελα, το στούντιο αρνείται τη διανομή της ταινίας, μάλιστα υπήρξαν και εισηγήσεις για να καταστραφεί ολοσχερώς το φιλμ. Το «Performance», βγήκε τελικά στις αίθουσες το 1970, αφότου άλλαξε το διοικητικό συμβούλιο της Warner. Στην εποχή του οι κριτικοί υπήρξαν διχασμένοι, εστιάζοντας περισσότερο στο σεξουαλικό περιεχόμενο. Έπρεπε να έρθει η δεκαετία του ’90, για να αποκτήσει η ταινία την κριτική της αναγνώριση.

Η επίδραση του «Performance» στους μετέπειτα κινηματογραφιστές και ρεύματα υπήρξε τεράστια. Σκηνοθέτες όπως ο Quentin Tarantino και μουσικά συγκροτήματα όπως οι Happy Mondays, επηρεάστηκαν άμεσα από αυτό το μοχθηρά ερωτικό φιλμ.


ΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ


Nicolas Roeg : γεννήθηκε το 1928 στο Λονδίνο. Ξεκίνησε τη καριέρα του ως τρίτος βοηθός του David Lean στη ταινία «Lawrence Of Arabia». Έγινε γνωστός για την τεχνική του cut-up, όπου σπάζοντας τη γραμμική αφήγηση, της έδινε ένα ολότελα καινούργιο νόημα. Διάσημες ταινίες του: «Dont Look Now», «The Man Who Fell To Earth», «Walkabout» κ.α. Οι σκηνοθέτες Ridley Scott και Francois Ozon έχουν εκφράσει δημόσια, πως αποτελεί τη μεγαλύτερη επιρροή τους.


Donald Cammel : γεννήθηκε το 1934, στο Εδιμβούργο της Σκοτίας. Αλήτευε από μικρός και για να βγάλει τα προς το ζην, ζωγράφιζε πορτραίτα. Χάρις τις διασυνδέσεις της οικογενείας του, έγινε μια από τις κεντρικές φιγούρες των swinging ‘60’s, στο Λονδίνο. Ο πατέρας του έγραψε τη βιογραφία του διάσημου αποκρυφιστή Aleister Crowley, ενώ ο μικρός Donald επηρεάστηκε από την ποίηση του. Μετά το «Performance», προσπάθησε να κάνει και άλλες ταινίες δίχως εντυπωσιακά αποτέλεσμα. Κατάφερε να σκηνοθετήσει το χαμηλού προϋπολογισμού «Demon Seed» το 1977 και το εκκεντρικό horror, « White Of The Eye», το 1987. Ο Donald Cammel, αυτοκτόνησε το 1996, στο σπίτι του στο Χόλυγουντ. Μετά θάνατον κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του «Fan-Tan», που το είχε εμπνευστεί το 1979, μαζί με το κολλητό του Marlon Brando.

Δεν υπάρχουν σχόλια: