Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

THE DESERT WITHIN

Cannes Film Festival, Un Certain Regard

Guadalajara Mexican Film Festival
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΘΟΠΟΙΟΥ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Σκηνοθεσία: Rodrigo Pla
Σενάριο: Laura Santullo, Rodrigo Pla
Παραγωγοί: German Mendez, Rodrigo Pla
Δ. Φωτογραφίας: Serguei Saldivar Tanaka
Μοντάζ: Ana Garcia, Rodrigo Pla
Μουσική: Jacobo Lieberman, Leonardo Heiblum
Ντιζάιν: Gloria Carrasco, Antonio Pla, Juan Jose Medina, Rita Basulto
Πρωταγωνιστούν: Mario Zaragoza, Diego Catano, Memo Dorantes, Eileen Yanez, Luis Fernando Pena, Jimena Ayala
Διάρκεια: 112΄/Μεξικό
Εταιρίες Παραγωγής, Διανομής: IMCINE-Mexican Film Institute, FOPROCINE, FilmSharks



ΣΥΝΟΨΗ
Ο Elias περιέπεσε σε αμάρτημα εναντίον του Θεού και τώρα φοβάται ότι θα τιμωρηθεί. Είναι πεπεισμένος πως η οργή του Θεού θα πέσει πάνω στα 8 παιδιά του και θα τα σκοτώσει. Προκειμένου να αλλάξει τη μοίρα των παιδιών του και να κερδίσει την συγχώρεση, αποφασίζει να αποτραβηχτεί από τα εγκόσμια και να αφιερώσει τη ζωή του, στη κατασκευή μιας εκκλησίας.
Την ιστορία αυτή την αφηγείται ο νεαρότερος και πιο ευαίσθητος γιος του Elias, o Aureliano, που αποτυπώνει τα πάθη της οικογενείας του σε θρησκευτικούς πίνακες. Η αλήθεια είναι πως τα προβλήματα του Elias αλλάζουν την πορεία των γεγονότων και όχι η εκδίκηση του Θεού. Τουλάχιστον ένα από τα παιδιά του αντιλαμβάνεται πως ο πατέρας του τα βάζει με το Θεό, διότι ο ίδιος δεν είναι ικανός να συγχωρήσει τους συνανθρώπους του και κυρίως τον εαυτό του.
Ο σκηνοθέτης κινητοποιήθηκε άμεσα στο να πραγματοποιήσει αυτή τη ταινία, αφού διάβασε τα ημερολόγια του φιλοσόφου Σόρεν Κίργκεγκαρντ. Ο διανοητής περιγράφει τον φόβο της υπαρξιακής του καταδίκης, καθότι πιστεύει πως ο πατέρας του τον έχει καταραστεί. Ο Rodrigo Pla διερεύνησε το θέμα εξονυχιστικά, μελετώντας πηγές και βιβλιογραφία που αφορούν τη ζωή του Σόρεν Κίργκεγκαρντ. Ο σκηνοθέτης κατάφερε να μεταφέρει το προτεσταντικό περιβάλλον του φιλοσόφου στο Μεξικό και να δημιουργήσει ένα φιλμ θρησκευτικής παραφροσύνης και παραλογισμού. Η ταινία έκλεισε την Εβδομάδα της Κριτικής, στο φεστιβάλ Καννών του 2008.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, RODRIGO PLA
Γεννήθηκε το 1968 στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης και αυτή τη στιγμή θεωρείται η νέα δύναμη του μεξικάνικου σινεμά. Σπούδασε σενάριο και σκηνοθεσία στο Centro de Capacitacion Cinematografica. Ένα χρόνο αργότερα έκανε τη πρώτη του ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Moira». Η διεθνής του καριέρα ξεκίνησε με τη δεύτερη μικρομικάδικη ταινία του με τίτλο «My Girlfriend», που διακρίθηκε στο διεθνές φεστιβάλ του Μεξικό. Όλα του τα φιλμ τα γράφει μαζί με τη γυναίκα του, που είναι συγγραφέας και σεναριογράφος. Το ντεμπούτο του στις επιτυχίες ήρθε με το πολιτικό θρίλερ «La Zona» που κέρδισε στο 64ο φεστιβάλ της Βενετίας, το Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης πρώτης ταινίας. Το «Desert Within», είναι το δεύτερο του φιλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: