Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

OCEAN FLAME

Cannes Film Festival, Un Certain Regard


Σκηνοθεσία-Σενάριο: Fen Dou-Liu

Παραγωγοί: Li Yang, Raymond Kwok

Δ.Φωτογραφίας: Chen Ying, Chan Chor-Keung

Μοντάζ: Kwong Chi-Leung

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Shuo Wang, με τίτλο «Part Ocean, Part Flame».

Πρωταγωνιστούν: Fen Liao, Monica Wang, Simon Yam, Lam Suet, Leung Ka-Yan

Διάρκεια: 130΄, Χονγκ-Κονγκ/ Filmko Entertainment


ΣΥΝΟΨΗ


Ο Wong Yiu είναι ένας ξεδιάντροπος τοκογλύφος και εκβιαστής. Μια μέρα συναντά μια όμορφη σερβιτόρα που ακούει στο όνομα, Ni Chen. Αρχικά πιστεύει πως η Ni Chen είναι του χεριού του, άλλο ένα «εύκολο» κορίτσι που μπορεί να ελέγξει. Μόνο που το επίπεδο του εγωισμού της, ξεπερνά κάθε φαντασία. Η Ni Chen δεν είναι ένα κορίτσι σαν τα άλλα, ξέρει να αντιστέκεται. Όταν το καταλάβει αυτό ο Wong Yiu, θα είναι πολύ αργά.

Σιγά, σιγά έρχονται όλο και πιο κοντά. Χάνονται μέσα στη δίνη μιας παράξενης έλξης. Ο Wong Yiu νιώθει παγιδευμένος μέσα στη γοητεία της. Δεν αισθάνεται ελεύθερος όπως κάποτε. Τον κυριεύει η παραφροσύνη και τη σκοτώνει.

Οκτώ χρόνια αργότερα ο Wong Yiu, βγαίνει από τη φυλακή. Οπλοφορεί και πηγαίνει να ψάξει τη μητέρα της Ni Chen. Ελπίζει να εκπληρώσει τον όρκο του.



ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Η ταινία προβλήθηκε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ των Καννών, το 2008. Είναι η δεύτερη ταινία του Fen Dou-Liu, μετά το εξαιρετικό «Green Hat» που το 2004 στο Tribeca Film Festival, είχε κερδίσει τα βραβεία καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας.

«Το βιβλίο του Shuo Wang, «Part Ocean, Part Flame» είναι από μόνο του μια ολοκληρωμένη ταινία, οπότε η κινηματογραφική μεταφορά του, δεν ήταν πρόβλημα για μένα», σημειώνει ο σκηνοθέτης. Και προσθέτει: «Η ιστορία είναι μια μηχανορραφία για την αγάπη και τη λύτρωση. Το μόνο που είχα να κάνω, είναι ένα φιλμ που θα καθήλωνε το κοινό».

«Το ενοχικό σύνδρομο είναι βαθιά ριζωμένο μέσα μου», εξομολογείται ο σκηνοθέτης Fen Dou-Liu. «Αυτό το συναίσθημα της ενοχής, με κατέτρεχε μια ζωή. Μου έχει γίνει έμμονη ιδέα η σωτηρία της ψυχής μου».




DEREK ELLEY SPEAKING


« Ύστερα από το εντυπωσιακό και αρκετά παιχνιδιάρικο αστυνομικό θρίλερ «Green Hat», ο Fen Dou-Liu κατασκευάζει μια υπνωτιστικά σαγηνευτική δεύτερη ταινία, που είναι ίσως η πλέον ιδιοσυγκρασιακή και καλλιτεχνική διασκευή του γνωστού μυθιστορήματος «Part Ocean, Part Flame», του Shuo Wang».

VARIETY

Δεν υπάρχουν σχόλια: