Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

MERMAID


H ρωσική απάντηση στο γαλλικό AMELIE
ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 2008
ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΟΦΙΑΣ 2008
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ SUNDANCE

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Anna Melikyan
Παραγωγός: Ruben Dishdishyan
Δ.Φωτογραφίας: Oleg Kerichenko
Ήχος: Dimitriy Smirnov, Alexander Kopeikin
Μουσική: Igor Vdovin
Παίζουν: Mariya Shalayeva, Yevgeni Tsyganov, Mariya Sokova, Anastasiya Dontsova
Διάρκεια: 115΄, Έγχρωμο-Ρωσία

ΣΥΝΟΨΗ

Ένα φαντασμαγορικό αστικό παραμύθι, από και για την Alisa. Ένα κορίτσι που ζει σε μια παράγκα δίπλα στη θάλασσα, μαζί με τη μητέρα και τη γιαγιά της και διαθέτει μερικά εξειδικευμένα ταλέντα. Μπορεί για παράδειγμα να επηρεάσει το καιρό ή ακόμα καλύτερα να πραγματοποιήσει τη κάθε σου επιθυμία. Η ρωσική εκδοχή της «Amelie», όπως χαρακτηρίζουν πολλοί τη ταινία, σηματοδοτεί ένα ταξίδι στην αγάπη, το μοντερνισμό και τις παράπλευρες απώλειες του σύγχρονου υλισμού, στη νέα Ρωσία.


ΛΙΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το ρωσικό φιλμ «Mermaid» σε σκηνοθεσία Anna Melikyan, κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο 58ο φεστιβάλ κινηματογράφου, του Βερολίνου. «Αυτή η διάκριση με συγκινεί και με εκπλήσσει», λέει η σκηνοθέτης προσθέτοντας: « Ήθελα να τη δείξω όσο μπορώ περισσότερο. Η ταινία προβλήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στη Ρωσία, με τεράστια επιτυχία. Κάθε θεατής μετά το τέλος της προβολής στο φεστιβάλ μου έλεγε πως έβρισκε και κάτι δικό του, πολύ προσωπικό στη ταινία. Αυτό πάντοτε με σοκάρει όταν το ακούω, αλλά ταυτόχρονα με ενθαρρύνει στο να γίνω πιο δημιουργική».
Το «Mermaid» («Rusalka» στα ρωσικά) είναι ένα αστικό παραμύθι. Μια μελοδραματική ιστορία που πρωταγωνιστεί ένα κορίτσι με πράσινα μαλλιά. Σαν σύγχρονο τζίνι, πραγματοποιεί ευχές. Όμως τα μοναδικά της ταλέντα και η καλή της ψυχή, δεν εκτιμώνται από τους ανθρώπους. Οι κριτικοί περιγράφουν το φιλμ σαν ένα λυπητερό παραμύθι, για μεγάλους. Η Anna Melikyan, είναι 33 χρόνων και το «Mermaid» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της. Η πρώτη της μεγάλου μήκους με τίτλο «Mars», είχε παρουσιαστεί πάλι στο Βερολίνο το 2004. Η Melikyan, φέρνει ένα καινούργιο στυλ στο ρωσικό κινηματογράφο. Είναι μια μίξη αχαλίνωτης φαντασίας και πραγματικότητας. Η δουλειά της ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό και το πικρό σαν μια εύθραυστη μνήμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: